Őszi túratippek 2 in 1 - jó tanácsok és csodás helyszínek

Egy kiránduláson is legyünk felkészültek!Ha ősszel szép az idő, a legjobb választás a szabadban tölteni az időt, felfedezve Magyarország lenyűgöző természeti csodáit. Menjünk akár családdal vagy barátokkal, fontos felkészülni a váratlan eseményekre is. A biztonság és a balesetek elkerülése érdekében, íme néhány tanács, hogyan készüljünk fel az őszi túrákra. Ezután négy népszerű és ugyanakkor különleges túrázási célpontot is javaslunk, amelyek garantáltan elvarázsolják az odalátogatókat.

Hogyan készüljünk a kirándulásra, túrára?

  • Időjárás: vessünk egy pillantást az adott területre kiadott időjárás-előrejelzésre, és ennek megfelelő ruházattal és felszereléssel készüljünk. A változékony idő miatt lehet, hogy naptejjel kell készülnünk, lehet, hogy esőkabáttal, kesztyűvel. 

  • Felszerelés ellenőrzése: győződjünk meg róla, hogy a túrafelszerelésünk (bakancs, hátizsák, túrabot stb.) jó állapotban van-e, megfelel-e az adott terepre.

  • Hogy ne tévedjünk el: ne felejtsük otthon a térképet, iránytűt, GPS-t.

  • Ruházat: viseljünk réteges ruházatot, mely könnyen igazítható az időjárási viszonyokhoz, és készüljünk arra is, ha esetleg lehűl az idő, legyen nálunk pl. sapka, könnyű sál.

  • Túratársak és kommunikáció: lehetőleg ne induljunk el egyedül, ha lehet, válasszunk túratársa(ka)t. Tartsuk be a csoportban maradás szabályát, és maradjunk kapcsolatban egymással.

  • Energiaszükséglet és étkezés: vigyünk elegendő élelmet és vizet a túrára. Számoljunk azzal, hogy hideg időben nagyobb az energiafelhasználásunk, tehát több kalóriát kell bevinnünk.

  • Előzetes tervezés: tervezzük meg a túrát, és hozzunk döntéseket az időjárásnak és a fizikai képességeinknek megfelelően. Ismerjük meg a túraútvonalat, olvassunk utána az esetleges veszélyeknek és nehézségeknek.

 

Hová induljunk?

  • A Pákozdi Ingókövek csodálatos világa

Különleges és kalandos vidékre bukkanhatunk nem messze a fővárostól, mely az egész család számára érdekes programot nyújthat. A kövek látványa kissé úgy hat, mintha egy gyermek szétdobálta volna a játékait. További furcsaság, hogy az ingatagnak tűnő kövekre mindenki lelkesen felmászik. Hogy miért? Mert a látszat ellenére rettentő stabilak, aggodalomra tehát semmi ok! Szép időben a Velencei-tóig is el lehet látni, így piknikezés közben csodás kilátásban gyönyörködhetünk. Egyes nézetek szerint a pákozdi ingókövek nem természetes képződmények, hanem azokat egy korai civilizáció alkotta, csakúgy, mint Angliában a Stonehenge-et, innen is ered az elnevezés: “magyar Stonehenge”. Aki ide utazik, fontos, hogy jó bakancsot húzzon, nehogy egy kőről való lemászás bokaficammal végződjön!

  • Pilis, te vadregényes; a Spartacus útján

Ha valaki járt már a Pilisben, tudja, hogy sosem lehet megunni! A remek túraútvonalak mellett a csodás tájban is gyönyörködhetünk, ilyen például Dobogókő. A panoráma lélegzetelállító, és talán ősszel a legszebb a fantasztikus színpompába öltözött fáknak köszönhetően. Még autóval is érdemes ilyenkor átszelni az erdőt, nemhogy gyalogosan! A Spartacus útvonal eredetileg vadászati célra használt szakasz volt, de már közel nyolc éve, hogy engedélyezték a civilek számára is a használatát, ezzel az ország egyik legszebb ösvényét engedték át a publikumnak. Az ösvény csodálatos, a túraútvonal könnyű, nem kell hozzá sportos fizikum. Az út Visegrád felé vezet és a páratlan szépségű Apát-kúti patak völgyéig visz. A közel 14 kilométeres, könnyűnek mondott útvonalon azért figyelni is kell, nem ajánlott letérni róla, sok vaddisznó és róka tanyázik a környéken, akiket a pilisi lakosok már jól ismernek.

  • A Bükk-fennsík varázsa

Még sok külföldi prospektusban is szerepelnek a Bükk nevezetességei. Méltán, hisz itt található a Szalajka-völgy és -patak, Szilvásvárad, a lillafüredi Anna-barlang vagy a Fátyol-vízesés, hogy csak a legismertebbeket említsük. A füstölt pisztrángot feltétlenül kóstoljuk meg, ez a helyi kuriózum. Közkedvelt időszak az ősz, ilyenkor mesés színeket öltenek a fák itt is! Javasolt a Hámori-tónál csónakázni egyet, de esős időben a meleg pulóver és az esőkabát mellett jó cipővel készüljünk, mivel rendkívül csúszóssá válnak az utak! És jobb, ha lélekben is felkészülünk, igen-igen sok a turista!

  • Izgalmak a Mátrában is

A Mátra, az ország legmagasabb pontja, a Kékes-tető mellett meredek útszakaszairól is ismert. Aki tériszonyos, jobb, ha először alaposan tanulmányozza a térképet, mivel útvonalak egy része keskeny nyomvonalon, sziklapárkányos részen halad. Látványosság itt is akad bőven, várromok, múzeumok, barlangok, melyek egész évben várják a látogatókat. Fontos a teljesítőképességünkhöz igazítani a túra hosszát és ajánlott fejlámpát is magunkkal vinni, ha esetleg ránk esteledne.

Fontos, hogy körültekintőek legyünk és igyekezzünk megelőzni a baleseteket, hogy  a kirándulás mindenki számára kellemesen teljen. A felszabadult kikapcsolódáshoz hozzájárulhat egy időben megkötött, személyre szabott balesetbiztosítás is, melynek kiválasztásában online kalkulátorunk lehet a segítségedre:

https://www.eurorisk.hu/biztositasok/balesetbiztositas



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft