Grillezés a kertben vagy a teraszon... csak biztonságosan!

A legfontosabb értékünkről ne feledkezzünk meg!A jó idővel együtt a grillszezon is megérkezett. Akár a családnak, akár a barátoknak készítjük el a finom falatokat, fontos, hogy mindezt kellő odafigyeléssel és biztonságosan tegyük. Sokan nem is gondolnak arra, hogy mekkora felelősség egy grillsütőt használni, pedig számos baleset forrása lehet a kellemes kikapcsolódásnak induló nyári sütögetés.

Nem kell feltétlenül kertes házban élni ahhoz, hogy grillsütőt használjunk, hiszen egy nagyobb teraszon vagy erkélyen is van erre lehetőség, de ha nem tartunk be néhány fontos szabályt, akár súlyos büntetés is járhat érte. Az alábbiakat érdemes figyelmesen átolvasni, hogy valóban felszabadultan élvezhessünk 2023-ban is a grillszezont:

Tilos gázpalackról működő grillsütőt társasház erkélyén működtetni: gázpalackról működő grillt vagy gázzsámolyt társasház erkélyén tilos használni, ahogy a faszénnel, brikettel, parázsló fával felfűtött eszköz sem használható biztonságosan – figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Aki ezt megszegi, akár 1 millió Ft büntetést is fizethet a szabályszegés mértékétől függően.

A megfelelő helyszín kiválasztása: a grillsütőt mindig szabadban, nyílt helyen, szilárd és stabil felületre (pl. kő vagy beton burkolat) elhelyezve szabad felállítani, távol a gyúlékony anyagoktól, fa- vagy műanyag épületektől, bútoroktól, illetve növényektől.

A környezet ellenőrzése: ellenőrizzük a szélviszonyokat, mielőtt sütögetni kezdenénk. Ne grillezzünk erős szélben, mert az jelentősen fokozhatja a tűzveszélyt.

Készüljünk védőeszközökkel: kerti grillezés vagy szalonnasütés közben környezetünk mellett magunkat is óvnunk kell, főként a hőtől és a lángoktól. A legjobb, ha a tűzgyújtáshoz hosszú szárú, kifejezetten ehhez ajánlott gyufát használunk, a feltétek forgatásához hosszú nyelű grilleszközöket választunk, a tálakat, tányérokat, poharakat pedig a tűztől legalább karnyújtásnyira helyezzük, hogy ne forrósodjanak át. Legyen rajtunk zárt cipő, esetleg sütőkesztyű és kötény, akinek pedig hosszú a haja, az jobb, ha felfogja vagy sapka, esetleg kendő alá rejti, nehogy lángra kapjon.

Felelősen a gyújtófolyadékkal: a faszén gyorsabb felizzását gyújtófolyadékkal segíthetjük, azonban a hirtelen fellobbanó láng komoly veszélyforrás, ezért az adagolása csak az előírásoknak megfelelően ajánlott. Semmiképp se öntsük már izzásban lévő faszénre vagy parázsló fára.

Soha ne hagyjuk a sütőt felügyelet nélkül: talán az egyik legfontosabb szabály, hogy soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a grillsütőt. Érdemes minden hozzávalót és eszközt előre odakészíteni és grillezés közben maradjunk mindig a közelben, hogy szemmel tudjuk tartani a tüzet és a gyerekek mozgását. Ne engedjük őket a közelben labdázni, kerékpározni vagy egyéb olyan játékot játszani, ami a sütő felborítását eredményezheti.  

Legyen víz vagy tűzoltó készülék készenlétben: készüljünk fel egy esetleges tűzoltásra, vagyis legyen kéznél egy tűzoltó készülék, egy vödör homok vagy víz, esetleg kerti locsoló, hogy azonnal reagálhassunk. A grillezés után hagyjuk a faszenet kihűlni és legyen egy olyan edényünk vagy fém vödrünk, amiben a kihűlt hamut és szenet tárolhatjuk.

Rendelkezzünk biztosítással: A biztosítás általában kiterjed a grillező berendezésekre, tűzkárokra, balesetekre és más ezzel kapcsolatos károkra. Az otthonbiztosítás a legtöbb esetben tartalmazza a harmadik fél kárára vonatkozó felelősségbiztosítást is. Mindig érdemes azonban áttekinteni a biztosítási szerződést, hogy megbizonyosodjunk arról, minden lehetséges káresemény esetén megfelelő-e a fedezet.

 

Válasszon Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítást az E-Otthonbiztositas.hu oldalról és intézze biztosítási ügyeit kényelmesen, online.



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft