CASCO önrész: miért fontos és melyiket válasszam?

Védje autóját, kössön casco biztosítást!Már több esetben írtunk arról, hogy a saját hibánkból okozott közlekedési baleset, vagy egy természeti csapás (pl. jégverés, leszakadt faág stb.) esetén a gépjárművünkben keletkezett kárt csak CASCO biztosítás megléte esetén téríti meg a biztosító. Arról viszont még nem beszéltünk, hogy a kártérítési összeget hogyan határozza meg a biztosító, valamint nekünk milyen mértékű önrésszel kell számolnunk.

Talán az első és egyben legfontosabb dolog, hogy tisztázzuk, mit is jelent pontosan a CASCO önrész. Önrésznek nevezzük a kárösszeg azon részét, amelyet a szerződő személynek kell viselnie.

A biztosítási szerződés megkötésekor meghatározásra kerülő önrész két részből áll: egy százalékos (ez jellemzően 10 vagy 20 %) és egy összegszerűen meghatározott részből (pl. 50, 100, vagy 200 ezer forint). Kárrendezéskor a biztosító a választott összegszerű és százalékos önrészesedés közül a magasabbat (pl. a kár értékének 10 %-át, de minimum 50.000 Ft-ot) fogja levonni a kártérítésből, és csak a kár fennmaradó, önrész feletti összegét téríti meg. Bizonyos károk esetén (pl. üvegkárnál) ettől eltérő önrészt is tartalmazhat a biztosítási szerződés.

Az önrész nagysága befolyással van a biztosítási szerződés díjára is: minél magasabb az önrész, annál kedvezőbb a biztosítás díja. Ugyanakkor az önrész mértékével arányosan nőnek a saját költségeink is kár esetén. Alacsonyabb önrész választásakor viszont a biztosítás díja lesz magasabb. A döntés lehetősége minden esetben a szerződőé.

Láthatjuk tehát, hogy a CASCO önrész kiválasztásakor számos tényezőt figyelembe kell vennünk. Először is mérlegelni kell a saját anyagi helyzetünket és az autó értékét. Ha új vagy drága autóval rendelkezünk, lehet, hogy érdemes magasabb önrészt választani, hogy csökkentsük a havi biztosítási díjat. Ha viszont alacsonyabb értékű vagy idősebb járművel közlekedünk, akkor az alacsonyabb önrész javasolt, hiszen kisebb költségként jelentkezik a kár helyreállítása.

Az ideális CASCO önrész kiválasztása a személyes preferenciáinktól és a pénzügyi helyzetünktől is függ. Érdemes több biztosítási társaság ajánlatát tanulmányozni, így a díjak és az önrészek összehasonlításával könnyebb meghozni a megfelelő döntést. 

Létezik emellett olyan biztosítás is, amely arra szolgál, hogy a casco-biztosító által levont önrészt is megtérítse kár esetén (ezt Önrész GAP-biztosításnak nevezik).

 

Ha önrészt kíván módosítani, szeretne GAP-biztosítást kötni, vagy csak kérdése van, forduljon ügyfélszolgálatunkhoz. Ha a biztosítók CASCO díjajánlatait szeretné összehasonlítani, azt CASCO díjkalkulátor oldalunkon kényelmesen, néhány kattintással megteheti, ügyfélszolgálatunk pedig akár a szerződés megkötésében is segít:

Telefon: 06 1 585 8888

E-mail: info@eurorisk.hu



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft