A lakásvásárlás legfőbb buktatói

Gondoskodjon legnagyobb értékéről!Gondolkodtál már azon, hogy beleugorj a lakásvásárlás izgalmas világába? Akár az első otthonodat keresed, akár befektetési céllal vágsz bele, fontos, hogy tisztában légy a lehetséges buktatókkal, a gyakori rejtett hibákkal és egyéb problémákkal, melyek később csak fejtörést és bosszúságot okoznak. Segítünk neked: a lakásvásárlás legfőbb hibáiról ejtünk most néhány szót, és arról, hogyan kerülheted el őket!

Azok a bizonyos “rejtett hibák”

Az ingatlanok, különösen a használt lakások esetében gyakran előfordulhatnak rejtett hibák. Ezek a problémák nem láthatók szabad szemmel és ha nem fordítasz rájuk kellő figyelmet, komoly költségeket okozhatnak.

Mi a teendő? Mindenképp kérd szakértő segítségét! Egy megbízható ingatlanügynök, építész vagy építésvezető segíthet felkutatni a potenciális problémákat. Egy szakembernek sok esetben elég csak megkopogtatni a falat, és már tudja, milyen anyagból készült, vagy elég egy pillantást vetnie a gépészeti berendezésekre, csőhálózatra, és tudja, mikor újították fel, elvégezték-e a szükséges karbantartásokat.

Ezzel a döntéssel sok problémától, bosszúságtól kímélheted meg magad, ami előzetesen költséget jelent, de a későbbiekben tetemes összeg spórolható vele.

Jogi és pénzügyi kérdések – mire fontos figyelni?

A lakásvásárlás velejárója egy jó adag papírmunka. Győződj meg róla, hogy minden, a vásárlást érintő jogi kérdésre megkaptad-e a választ, mielőtt aláírod az adásvételi szerződést. Kérdezz rá a tulajdoni viszonyokra, fontos, hogy a megvásárolt ingatlan tulajdonjoga rendezett és maga az ingatlan tehermentes legyen. Sokszor jelzálogot jegyeznek be egy ingatlanra, amit figyelembe kell venni.

Mérd fel, mekkora a foglaló összege, illetve milyen fizetési ütemezéssel egyenlíthető ki a teljes vételár. Fontos az anyagi lehetőségek pontos feltérképezése és az esetleges hitel megfelelő kiválasztása. Ingatlanvásárlás előtt ellenőrizd a rezsiszámlákat, hogy megbizonyosodj a várható havi kiadásokról. Mielőtt hitelt vennél fel, érdemes alaposan utánajárni a lehetőségeknek a különböző bankoknál és kalkulálni a hosszú távú költségekkel. Célszerű az állami támogatásokról is tájékozódni. Az első ingatlan vásárlása esetén nyújtott, vagy a gyermekes családoknak járó kedvezmények az utóbbi években igencsak népszerűek a fiatalok körében. A finanszírozási kérdést tehát már az ingatlan kiválasztása előtt fontos tisztán látni, hogy tudd, meddig mehetsz el az alku folyamán.

Rossz döntés, mert rossz környék

Egy lakás értékét jelentősen befolyásolja az elhelyezkedése. Ne csak az ingatlanra fordíts figyelmet, hanem az infrastruktúrára, a közlekedésre és a környék biztonságára is! Érdemes a leendő szomszédokról is érdeklődni: akár családi-, akár társasházat választasz, az együttélés a közelben lakókkal mindig befolyásolja a jólétünket!

Befektetési buktatók, és minden, ami ezzel jár

Ha befektetési célból vásárolsz lakást, vizsgáld meg alaposan a piacot. Célszerű gyorsan eladható, forgalomképes ingatlant vásárolni, itt is fontos szempont, hogy jó helyen lévő ingatlant vegyél. A karbantartási költségeket csökkentheted, ha távfűtéses lakást választasz. Köss bérleti szerződést, akár még a közokiratba foglalás is javasolt. Bár fölösleges tehernek tűnhet, de célszerű a kiadott ingatlan rendszeres látogatása, ellenőrzése.

A lakásvásárlás tehát komoly döntés és érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy elkerüld a legfőbb buktatókat és kellemetlenségeket. Informálódj, kérj szakértői segítséget, és légy igazán türelmes. Szánd rá az időt és energiát, hogy a kiválasztott környéken megtaláld a számodra legmegfelelőbb ingatlant! A tökéletes otthon megtalálása bizony időbe telik, de megéri a fáradságot!

Ha már megtaláltad álmaid otthonát és szeretnél biztosítást kötni rá, akkor állunk rendelkezésedre.

Vedd igénybe lakásbiztosítás kalkulátorunkat: https://www.eurorisk.hu/calculation/lakas-biztositas

vagy kérd munkatársaink segítségét:

Call Center: 06 1 585 8888

E-mail: info@eurorisk.hu

 

Sikeres lakáskeresést kíván az Eurorisk!



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft